Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy ze skórą uwędzony w garnku na zrębkach olchy.
pojemnik do peklowania, garnek do wędzenia,
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 778
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5543
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9364
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 194
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 778
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5543
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9364
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 194
Składniki
Wymyte kawałki boczku osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wyparzamy kamienny garnek. W garnku układamy kawałki boczku, zalewamy solanką zrobioną z litra zimnej wody i peklosoli. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Temperatura peklowania 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania obmywamy zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Na każdy kawałek boczku zakładamy pętelki i wieszamy na kiju w celu dobrego ich osuszenia. Mięso do wędzenia w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olchy 2-3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone boczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!