Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś fanem zdrowej, naturalnej żywności? Domowa kiełbasa żywiecka z piekarnika to przepis idealny dla ciebie. Samodzielne przygotowanie kiełbasy pozwoli uniknąć jedzenia chemiczny dodatków czy “podkręcaczy” aromatów. To nie tylko niepowtarzalny smak, ale też satysfakcja z przygotowanej wędliny. W ten sposób przygotujesz ją samodzielnie, bez użycia specjalnych urządzeń czy wędzarni.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 393
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2913
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 393
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2913
Składniki
Wieprzowinę klasy I oczyść, pozbywając się tłuszczu, przyrostów czy błonek. Przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki o wielkości około 2 cm. Resztki odłóż do mięs klasy III.
Tak samo postępuj z mięsem klasy II. Mięso z podgardla oczyść z kości, chrząstek, błonek. Pozostałości dodaj do klasy III, a podgardle podziel na 2 cm kostkę. W ten sam sposób pokrój golonkę.
Następnie mięso pokrojone w kostkę należy zapeklować. Do każdego mięsa dodaj peklosól. W tym celu użyj około 16 g peklosoli na 1 kg mięsa. Każdą z porcji wymieszaj w osobnych miskach. Całość odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie mięso klasy II i słoninę zmiel na szarpaku lub sitku 10 cm.
Mięso klasy III zmiel na sitku 2,5 mm.
Wszystkie mięsa dokładnie połącz ze sobą. Przypraw je około 4 g czosnku suszonego lub świeżego oraz 2 g pieprzu czarnego. Składniki ponownie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
Osłonki na mięso o wielkości 8 cm podziel na mniejsze części. Powinny mieć długość mniej więcej takiej kiełbasy, jaką chcesz uzyskać. Mocz je w letniej wodzie przez około 3 minuty, aby zmiękły. Jeden z końców mocno zawiąż grubą nicią lub sznureczkiem.
Tak przygotowane osłonki napełnij mięsem. Nakładaj je za pomocą łyżki, co chwilę dokładnie ubijając. Dzięki temu kiełbasa żywiecka będzie zwarta. Gdy wypełnisz całą osłonkę, mocno ją zaciśnij i zawiąż wolny koniec.
Kiełbasy zawieś w piekarniku. Temperaturę ustaw na 90 stopni. Mięso piecz do momentu, aż osiągnie 68 stopni wewnątrz, czyli przez około 3 godziny.
Kiedy kiełbasa osiągnie pożądaną temperaturę, wyciągnij ją i odwieś w chłodne i suche miejsce. Tam powinna spędzić około 72 godziny.