Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna tłuszczówka z boczku. Jest zwięzła, ale nie twarda, i zawiera trochę galaretki.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1660
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101693
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6151
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1660
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101693
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6151
Składniki
Umyty boczek mielę w maszynce do mięsa na średnim oczku.
Do zmielonego boczku wsypuję sól, przyprawy i mieszając stopniowo dolewam wodę. Dokładnie wyrabiam mięsną masę.
Mięsną masę układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg i zakręcam zakrętką.
Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu 90 minut. Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, sprawdzam czy zakrętki trzymają i wynoszę do chłodu.