Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-11-2025
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną domową konserwę z długim terminem ważności, jest to mielonka z prawdziwkami, ten smak Was zachwyci. W odcinku będzie 3 krotna pasteryzacja, czyli tyndalizacja. Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę smacznego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Na początku łopatkę przepłuczcie pod zimną bieżącą wodą, następnie należy ją zmielić w maszynce do mielenia mięsa na średnim oczku. Już teraz możemy przyprawić mięso, przełóżcie je do większej miski aby nic nie wylatywało podczas mieszania, zaczynamy od dodania wody, następnie dorzucamy majeranek, czosnek granulowany, sól peklującą, morską, żelatynę i pieprz, całość dokładnie mieszamy tak około 10 minut, miskę odstawiamy i zajmiemy się grzybami. Rozgrzewamy mocno patelnię i wlewamy olej, następnie wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, całość mieszamy i podsmażamy około 5 minut, po tym czasie dorzucamy prawdziwki i w dalszym ciągu podsmażamy aż grzyby zmniejszą swą objętość i wytracą większość wody. Następnie zawartość patelni należy przestudzić i dodać do miski z mielonym mięsem, całość jeszcze raz należy dokładnie wymieszać. Już teraz będziemy pakować mięso do słoików, które uprzednio dokładnie zostały wymyte i wyparzone, zakrętki również. Mięso wkładając do słoików należy dokładnie uklepywać aby pozbyć się nadmiaru powietrza i na końcu zostawiamy 2 cm wolnej przestrzeni od góry słoika, nigdy nie pakujemy mięsa po brzegi słoika ponieważ to grozi rozszczelnieniem konserwy. Zanim zakręcimy słoiki należy dokładnie obmyć rany słoików czystą ściereczką na mokro i sucho, dopiero wtedy zakręcamy słoiki i możemy przystąpić do pierwszej pasteryzacji. Słoiki przekładamy na blachę do pieczenia i pasteryzujemy w piekarniku. Oczywiście można również zrobić to metodą tradycyjną garnkową, czasy się nie zmieniają. 1 pasteryzacja trwa 80 minut w 105 stopniach, góra dół, bez termoobiegu, blachę należy umieścić na spodzie piekarnika, od piekarnika zimnego, czas mierzymy od osiągnięcia zadanej temperatury, po tym czasie wyciągamy słoiki z piekarnika, one muszą odpocząć w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Po tym czasie, będzie kolejna 2 już pasteryzacja która będzie trwała 60 minut, powtarzamy całą procedurę, 3 pasteryzacja będzie trwała tylko 50 minut i gotowe. Tak przeprowadzona 3 krotna pasteryzacja to tyndalizacja, dzięki której możemy takie konserwy przechowywać miesiącami, a w odpowiednich warunkach nawet i latami. Zapraszam serdecznie na film z przepisem, tam dokładnie pokazuję całą procedurę. Pozdrawiam serdecznie i życzę fantastycznej zabawy przy produkcji domowej mielonki.