Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 899
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 899
Składniki
Karkówkę i szynkę pokroić w paski aby były równe do wędzenia Solanka 6 litry wody zagotowanej i przestudzic. Przyprawy : 200 g soli
Mięsa kroimy w równe paski wodę ostudzoną wyławiamy w dużą kostkę dodajemy sól o przyprawy mieszamy do rozpuszczenia soli . Wkładamy do solanki z przyprawami . Zostawiamy przykryte mięso na 3 dni Codziennie przekładamy mięso od spodu na górę i robimy tak trzy dni
Na trzeci dzień na wieczór wyjmujemy mięso z solanki i każdy kawałek ściskamy nicią bawełniana . rozwieszamy na kołkach mięsa i zostawiamy na całą noc aby scieklo mięso .
Z rana na drugi dzień rozgrzewamy wędzarnie ogrodowa unie do 40 stopi . Po tym czasie przenosimy mięso i rozwieszamy w wędzarni . Następnie zwiększamy temperaturę do 60 stopni i wędzony 3 , 5 godziny
Po tym czasie wyjmujemy wędlinę i studzimy w chłodnym miejscu. I gotowe pyszna wędlinka domowa . Smacznego