Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszną domową wędlinę z szynkowaru, którą bardzo łatwo przygotować. Wędlina jest bardzo smaczna i aromatyczna a przede wszystkim zdrowa i bez konserwantów.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 37
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3428
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 94
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 37
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3428
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 94
Składniki
Mięso opłukaj osusz ręcznikiem papierowym, usuń błonki i podziel na pół. Połowę mięsa zmiel w maszynce do mięsa, a drugą pokrój w większą kostkę.
Oba mięsa wymieszaj ze sobą dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso umieść w worku a następnie przełóż do szynkowara i dobrze uściśnij worek w szynkowarze.
Załóż według instrukcji sprężynę , docisnij i zamknij szynkowar. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmij szynkowar (godzinę wcześniej) włóż do niego termometr i umieść go na ściereczce w garnku z gorącą wodą, woda w garnku powinna utrzymywać temperaturę 90 st.nie należy dopuścić do wrzenia wody ( ja do garnka wkładam również termometr do wody)
Wędlinę parzymy do otrzymania odpowiedniej temperatury w szynkowarze ( na termometrze jest instrukcja jaki rodzaj mięsa i ile należy parzyć) średnio proces parzenia trwa około 2,5 godziny.
Następnie garnek z szynkowarem zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wyjmujemy szynkowar z wody i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy wędlinę z szynkowaru i worka . Wędlina jest gotowa do spożycia. Smacznego.