Klops jest smaczny, aromatyczny i bardzo ładnie się kroi, nie rozsypuje się podczas krojenia. Polecam ten przepis.
Domowy klops na kanapki
Składniki
- 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka )
- 1 duża cebula
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżeczki soli peklowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie )
- masło klarowane lub olej
Składniki
- 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka )
- 1 duża cebula
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżeczki soli peklowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie )
- masło klarowane lub olej

Potrzebne przybory kuchenne
Większa miska, ostry nóż, łyżka stołowa, mała łyżeczka, deska do krojenia, folia aluminiowa, keksówka (30x11x7)
Etapy przygotowania
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce np. do lodówki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę , podsmaż na patelni na maśle klarowanym lub oleju na złoty kolor. Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj. Czosnek drobniutko posiekaj, a najlepiej przeciśnij przez praskę .
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masa mięsna powinna być dokładnie dość długo wymieszana. Formę keskową ( 30x11x7 cm ) wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj ją dokładnie masłem lub smalcem. Ja wyścielam papierem ponieważ łatwiej jest później wyjąć mięso z formy.
Przełóż mięso do keksówki dokładnie ubij i uformuj. Piec w nagrzanym piekarniku ( 170 C ) przez około godzinę i 20 minut, z tym że przez godzinę pieczemy mięso przykryte folią aluminiową , a następnie wyjmujemy mięso z formy i dopiekamy na blaszce przez następne 20 minut. W ten sposób pieczony klops ładnie się zarumieni z wierzchu i nieco obeschnie.
Smacznego !
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 263

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 336
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 263

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 336


Składniki
- 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka )
- 1 duża cebula
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżeczki soli peklowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie )
- masło klarowane lub olej
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce np. do lodówki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę , podsmaż na patelni na maśle klarowanym lub oleju na złoty kolor. Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj. Czosnek drobniutko posiekaj, a najlepiej przeciśnij przez praskę .
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masa mięsna powinna być dokładnie dość długo wymieszana. Formę keskową ( 30x11x7 cm ) wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj ją dokładnie masłem lub smalcem. Ja wyścielam papierem ponieważ łatwiej jest później wyjąć mięso z formy.
Przełóż mięso do keksówki dokładnie ubij i uformuj. Piec w nagrzanym piekarniku ( 170 C ) przez około godzinę i 20 minut, z tym że przez godzinę pieczemy mięso przykryte folią aluminiową , a następnie wyjmujemy mięso z formy i dopiekamy na blaszce przez następne 20 minut. W ten sposób pieczony klops ładnie się zarumieni z wierzchu i nieco obeschnie.
Smacznego !