Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klops jest smaczny, aromatyczny i bardzo ładnie się kroi, nie rozsypuje się podczas krojenia. Polecam ten przepis.
Większa miska, ostry nóż, łyżka stołowa, mała łyżeczka, deska do krojenia, folia aluminiowa, keksówka (30x11x7)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce np. do lodówki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę , podsmaż na patelni na maśle klarowanym lub oleju na złoty kolor. Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj. Czosnek drobniutko posiekaj, a najlepiej przeciśnij przez praskę .
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masa mięsna powinna być dokładnie dość długo wymieszana. Formę keskową ( 30x11x7 cm ) wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj ją dokładnie masłem lub smalcem. Ja wyścielam papierem ponieważ łatwiej jest później wyjąć mięso z formy.
Przełóż mięso do keksówki dokładnie ubij i uformuj. Piec w nagrzanym piekarniku ( 170 C ) przez około godzinę i 20 minut, z tym że przez godzinę pieczemy mięso przykryte folią aluminiową , a następnie wyjmujemy mięso z formy i dopiekamy na blaszce przez następne 20 minut. W ten sposób pieczony klops ładnie się zarumieni z wierzchu i nieco obeschnie.
Smacznego !