Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można go zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Pieczemy go z mamą na każde święta. Jest w nim kilka rodzajów mięsa - domowy pasztet :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1428
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5948
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18747
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1428
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5948
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18747
Składniki
Wykonanie: Mięso namoczyć na całą noc (oprócz wątróbki). W międzyczasie zmienić wodę (ja zmieniłam ją trzykrotnie). Osuszyć je i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Warzywa obrać, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić, dorzucić do mięsa. Wszystko zalać zimną wodą (ok. 1 cm ponad mięsem). Gotować 3 godziny. 15 minut przed końcem dodać wątróbkę. Odstawić do ostygnięcia, po 20 minutach dołożyć czerstwą bułkę.
Wszystko zmielić na maszynce o małych oczkach. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek, połączyć składniki. Przełożyć do foremek. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!!!