Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pasztet dzisiaj przygotowany z łopatki wieprzowej, świeżego boczku oraz wątróbki wieprzowej. Pasztet w sam raz do świeżego pieczywa i na świąteczny stół. Warto zrobić samemu, nie ma jak swojej roboty. Polecam
garnek, nóż, maszynka do mielenia mięsa, łyżka, miska,
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2413
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2413
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 850
Składniki
Mięso i boczek opłukać, zalać wodą tak by mięso i boczek było zakryte. Dodać sól , liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjąć do miski i przestudzić, a do garnka włożyć oczyszczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki wątrobę i gotować około 15 -20 minut, po czym wyjąć i również wystudzić. Cebule obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarownym do zeszklenia. Mięso, boczek, wątrobę zmielić w maszynce do mięsa razem z czosnkiem i podsmażoną cebulą. Do masy dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą , całość wymieszać do połączenia składników. Wlać tyle bulionu by masa nie była sucha. Foremki aluminiowe wysmarować lekko olejem, a spód oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do foremek do 3/4 wysokości foremki. Łyżka zrobić wzorek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić pasztet w piekarniku jeszcze około 10 minut. Wyjąc i wystudzić. Smacznego
Mielenie ugotowanych mięs.
Przygotowanie masy.
Masa przełożona do foremek, gotowa do pieczenia.
Pasztet po upieczeniu.
Pasztet gotowy do podania.