Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane to jedna z propozycji najczęściej chyba goszczących na wielkanocnych stołach. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne, kolorowe i można je zrobić na wiele sposobów. Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na Wielkanoc, jak również inną uroczystość domową lub przyjęcie. Zresztą, co stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je od tak, trochę częściej ?:) Polecam ślicznie przepis. Korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście :)
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45681
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23150
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1467
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45681
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23150
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1467
Składniki
Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka, które odkładamy do miseczki na przygotowanie sosu do jajek. Białka układamy na deseczce.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok całkowicie wyparuje - odstawiamy do wychłodzenia.
Pasztet rozcieramy ze śmietaną i chrzanem na jednolitą masę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Gotowym farszem napełniamy połówki białek ("z czubkiem"), układamy na półmisku udekorowanym zieleniną.
Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną, keczupem (ew.), posiekanym koperkiem, musztardą i roztartymi żółtkami, doprawiamy do smaku i polewamy nim jajka. Smacznego :)