Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie na święta Wielkanocne jemy białą kiełbasę. Tą wędlinę robię już od kilku lat w swoim zakresie. Jest zdrowa, smaczna i wiem co jem.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7222
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2683
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20193
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 801
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7222
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2683
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20193
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 801
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy. Mięso z szynki na szarpaku lub sitku 13 mm, boczek wieprzowy na sitku 10 mm, a wołowinę na sitku 3 mm.
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wraz z solą i przeciśniętym praską czosnkiem, dodajemy 200 ml zimnej wody i dobrze mieszamy ok. 15-20 min. Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny aby przyprawy dobrze się przegryzły.
W tym czasie przygotowujemy jelita wieprzowe. Następnie nabijamy w nie przygotowany farsz, odkręcamy do odpowiedniej długości odcinki (10-12 cm) i parzymy w przygotowanej wodzie w temperaturze 75°C przez okres 20 - 30 min. Wyciągamy z parzenia i wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut. Wyciągamy i kiełbasa nadaje się do spożycia. Smacznego... Produkt ten jest produktem krótkotrwałym i zalecam aby został jak najszybciej spożyty. Przechowywać go należy w lodowce nie dłużej jak 3-5 dni.