Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zmodyfikowałam, bez mięsa wołowego, użyłam tylko łopatkę wieprzową którą zmieliłam na 3 sitkach, szarpak, 8 mm, 4 mm. UWAGA!!! Kiełbasa wędzona metodą garnkową, (część na zrębkach z brzozy i część na zrębkach olcha/buk).
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez szarpak - 1,4 kg mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 8 mm - 0,60 kg mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 4 mm - 0,60 kg
Na początek wyrabiamy mięsa zmielone przez sitka 4 i 8 mm dodając stopniowo przyprawy. Następnie dodajemy mięso zmielone przez szarpak i wcześniej przygotowaną zimną wodę. Wyrabiamy około 20 - 25 minut do momentu kiedy farsz będzie stawał się coraz kleisty.
Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po wyjęciu z lodówki, farsz wyrabiamy kilka minut i tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita wieprzowe. Kiełbasę wieszamy na kiju do kilku godzinnego osuszenia i osadzenia.
Wędzenie w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Ja część kiełbasy parzyłam 30 minut w 75 st.Celsjusza, a drugą część podpiekałam 20 minut w temperaturze 80 st.C. Studzimy powieszoną na kiju w temperaturze pokojowej.
Kiełbasa w przekroju.
Kiełbasa po 2 miesiącach suszenia w lodówce.