Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa drwala zrobiona jest z boczku świeżego i szynki wieprzowej w stosunku 1 do 2. U mnie 50 dag boczku i 1 kg szynki. Jako przyprawy dodałam specjalną przyprawę do kiełbasy drwala z niedźwiedzim czosnkiem. Kiełbasa jest naprawdę smaczna i warto ją zrobić i poczuć się jak prawdziwy drwal :)
maszynka do mielenia mięsa, nadziewarka do kiełbas, termometr, większy garnek
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 390
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2912
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 390
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2912
Składniki
Kroimy mięso w kostkę 2x2 cm, mieszamy z peklosolą, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz. Po tym czasie dodajemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy i mielimy mięsa na szarpaku lub sicie 13 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości farszu. Gotowym farszem nabijamy nadziewarkę i nadziewamy we wcześniej wymoczone jelita wieprzowe. Gotową kiełbasę wieszamy na kiju do osadzenia i osuszenia. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 3-4 godziny. Po uwędzeniu parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza przez 20 minut. Kiełbasę studzimy powieszoną na kiju. Smacznego !!!