Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa jest podobna do typu krakowskiej, jest bardzo dobra w smaku i nie tłusta. Nadaje się znakomicie na kanapki. Polecam.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2183
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5165
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2183
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Sól/Peklosól 50/50 17 g Pieprz naturalny 1,5 g Kminek mielony 0,5 g Majeranek 0,5 g Cukier 1 g Czosnek mielony 1 g Woda na całość 0,2 l
Peklowanie na sucho 48 godz. w lodówce przy temperaturze 4-8°C.
Wp.I uplastyczniona tłuczkiem do kotletów schabowych. Wp III z przyprawami i wodą dobrze wymieszana, następnie dodana wp. II i wp. I, dalej wszystko mieszane aż do uzyskania kleistości farszu .
Nabijanie w osłonki białkowe o średnicy 65 mm Osadzanie 3 godziny w temp. 16°C, osuszanie 40 min. w wędzarni w temp. 40°C, wędzenie zrębkami olcha-buk do koloru w temp. 55°C.
Parzenie w temp. 80°C do uzyskania wewnątrz wyrobu 68-72°C. U mnie trwało to ok. 65 min.