Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy kto nie posiada wędzarni może ją sobie zrobić.
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Składniki
Peklowanie: Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy kilka minut żeby peklosól się wchłonęła w mięso. Pojemnik z mięsem zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (temperatura peklowania 6-8 stopni Celsjusza).
Rozdrabnianie: 1,5 kg karczku - przepuszczamy przez szarpak 1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 8 mm 1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 3 mm (razem z czosnkiem) Przygotowanie farszu: Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, czosnek mielimy z częścią mięsa przez drobne sito. Z wcześniej rozdrobnionego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu batony kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 15 minut i umieszczamy w lodówce. Smacznego !!!