Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy kto nie posiada wędzarni może ją sobie zrobić.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44640
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182063
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 230
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44640
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182063
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 230
Składniki
Peklowanie: Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy kilka minut żeby peklosól się wchłonęła w mięso. Pojemnik z mięsem zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (temperatura peklowania 6-8 stopni Celsjusza).
Rozdrabnianie: 1,5 kg karczku - przepuszczamy przez szarpak 1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 8 mm 1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 3 mm (razem z czosnkiem) Przygotowanie farszu: Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, czosnek mielimy z częścią mięsa przez drobne sito. Z wcześniej rozdrobnionego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu batony kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 15 minut i umieszczamy w lodówce. Smacznego !!!