Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
choć może szynkowa? W każdym razie - pyszna! I nadaje się dla początkujących, bo nie da się jej zepsuć.
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1186
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 175
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 35
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 64
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 106
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1186
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 175
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 35
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 64
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 106
Składniki
Mięso z szynki pokroić w kawałki ok. 2x2 cm, ale nie przejmując się za bardzo, żeby było dokładnie i porządnie. Kawałki wymieszać z mięsem mielonym z szynki (ja miałam takie paczkowane) i przyprawami, w tym również czosnkiem, który trzeba przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Trochę wyrobić, żeby pojawiła się kleistość mięsa. Zostawić najlepiej na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i jeszcze trochę wyrobić dodając wodę - na pewno 1/4 szklanki, ale może być potrzeba trochę więcej. Mięso musi być kleiste, ale musi się dawać wkładać do osłonek, czyli nie może być jedną wielką kluchą. Nakładać do osłonek i ubijać ręką, ma być możliwie jak najściślej, żeby się nam później kiełbasa nie łamała. Zawiązywać sznurkiem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec kiełbasę ok. 40-45 minut. Potem zagotować wodę i wlać ją do miski. Włożyć do niej wyjęte z piekarnika kiełbasy, tak aby woda je przykryła i zostawić do całkowitego ostygnięcia wody. Przechowywać w lodówce. Najlepsza jest jak już kilka godzin w tej lodówce postoi, bo się ładnie zwiąże.