Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieńka, bardzo smaczna, prosta w wykonaniu, kiełbasa o wyrazistym smaku.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 671
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12422
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 671
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12422
Składniki
Mięso mielimy na szarpaku, dodajemy sól peklową, wszystkie przyprawy, dobrze mieszamy i peklujemy na sucho przez 48 gdzin w lodówce. Po tym czasie wystawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, jeszcze raz krótko mieszamy. Przygotowujemy jelita kiełbasiane cieńkie kaliber 26/28, nabijamy i odkręcamy w odpowiadające nam długości odcinki. Wieszamy na kije i pozostawiamy na 1-2 godzin do osadzenia. Rozgrzewamy wędzarnię, osuszamy kiełbasę i wędzimy 3-4 godzin ciepłym dymem. Parzymy ok. 30 minut w temperaturze 75-80°C. Chłodzimy w zimnej wodzie przez 30 minut i odwieszamy do wysuszenia i ocieknięcia z wody.