Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieńka, bardzo smaczna, prosta w wykonaniu, kiełbasa o wyrazistym smaku.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Mięso mielimy na szarpaku, dodajemy sól peklową, wszystkie przyprawy, dobrze mieszamy i peklujemy na sucho przez 48 gdzin w lodówce. Po tym czasie wystawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, jeszcze raz krótko mieszamy. Przygotowujemy jelita kiełbasiane cieńkie kaliber 26/28, nabijamy i odkręcamy w odpowiadające nam długości odcinki. Wieszamy na kije i pozostawiamy na 1-2 godzin do osadzenia. Rozgrzewamy wędzarnię, osuszamy kiełbasę i wędzimy 3-4 godzin ciepłym dymem. Parzymy ok. 30 minut w temperaturze 75-80°C. Chłodzimy w zimnej wodzie przez 30 minut i odwieszamy do wysuszenia i ocieknięcia z wody.