Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa prymasa to przepis na rewelacyjną w smaku mięsną konserwę. Bije na głowę wszystkie sklepowe odpowiedniki. Dzięki tyndalizacji zachowuje świeżość i smak przez wiele miesięcy. Jej przygotowanie co prawda zajmuje trochę czasu, ale z pewnością nie pożałujecie swojego zaangażowania.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44590
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181911
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 162
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44590
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181911
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 162
Składniki
Karkówkę razem z boczkiem pokrój w kostkę, następnie zmiel w maszynce.
Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
Do miski ze zmielonym mięsem dodaj posiekany czosnek, łyżkę cukru i przyprawy. Składniki na mięsną konserwę wyrabiaj dłońmi. W trakcie wyrabiania mięsa dodawaj stopniowo zimną, przegotowaną wodę.
Mięsną masę na kiełbasę prymasa przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień ponownie wyrób mięso dłońmi.
Słoiki o pojemności 500 ml wypełnij mięsem do 3/4 wysokości, następnie każdy z nich szczelnie zakręć.
Na dno dużego garnka połóż ściereczkę. Do środka wstaw słoiki w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Następnie garnek wypełnij wodą do 3/4 wysokości słoików. Garnek ustaw na kuchence. Doprowadź wodę go wrzenia. Kiełbasę prymasa gotuj w słoikach przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do całkowitego wystudzenia. Proces gotowania powtórz dwa razy skracając czas gotowania do 40 minut.
Gotową kiełbasę prymasa przechowuj w chłodnym zaciemnionym miejscu nawet do kilkunastu miesięcy.