Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19973
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 519
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 579
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7001
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244334
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19973
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 519
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 579
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7001
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244334
Składniki
Mięso kroimy w kostkę i mielimy- łopatkę na grubych oczkach, a boczek na małych oczkach. Zmielone mięso przyprawiamy, wlewamy wodę i solidnie wyrabiamy, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki pod przykryciem na 24 h - 36 h. Potem moczymy jelita w zimnej wodzie i płuczemy wg zaleceń producenta i następnie przycinamy na 70-80 cm, żeby były ładne równe pętka do powieszenia.Montujemy lejek do nadziewania, wpuszczamy mięso żeby pozbyć się powietrza i zawiązujemy jelito, napełniamy kiełbasy, a na końcach zawiązujemy sznurkiem,tak przygotowane pętka wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.Po pierwszej dobie tylko ściemnieją i przypominają trochę podwędzaną swojską, po trzech dniach podsuszania kiełbasa nabiera już dobrych kształtów i kolorów.Tak suszymy minimum 5 dni, można nawet 4 tygodnie i potem do lodówki, degustację zrobiłem już w 4 dniu podsuszania i nigdy tak dobrej kiełbasy nie jadłem.