Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa szynkowa wędzona na zrębkach olcha/buk, podpiekana.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 199
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 907
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4010
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20075
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 199
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 907
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4010
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20075
Składniki
Chude mięso z szynki kroimy w kostkę 4 x 4 cm, mięso z golonki w mniejszą kostkę. Mięsa mieszamy z peklosolą i wyrabiamy w osobnych miskach. peklujemy 48 godzin w osobnych pojemnikach. Po okresie peklowania mięso z szynki tylko lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa a mięso z golonki przepuszczamy przez sito 3 mm trzy razy. Do drobno zmielonej masy mięsnej dodajemy odmierzone przyprawy : pieprz biały, gałka muszkatołowa, kolendra, cukier pomieszane z zimną wodą, chwilę wyrabiamy do osiągnięcia lekkiej papki. Wymieszane mięso z golonki wraz z przyprawami stopniowo dodajemy do mięsa z szynki. Całość dokładnie wyrabiamy około 30 minut, do odpowiedniej kleistości farszu. Gotowym farszem nabijamy osłonki białkowe w równe batony. Nabite batony ścisło zawiązujemy. Tak przygotowane batony szynkowej wieszamy na kiju i osadzamy 120 minut w temperaturze pokojowej. Osuszamy w temperaturze 50 stopni Celsjusza 50 minut. Wędzimy dwie godziny w temperaturze 50 - 55 stopni Celsjusza. Podpiekamy w piekarniku lub wędzarni w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza do uzyskania wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza. Gotowe, batony wieszamy na kiju i studzimy. Smacznego !!!