Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybkie i proste danie na ciepło: kiełbasa w sosie grzybowym podana z kaszą gryczaną. Dodatkiem była surówka z jabłka i pora.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Kaszę gryczaną /ja wybrałam prażoną/gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonym wrzątku i odsączamy. Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na średnim ogniu/bez dodatku tłuszczu/. Gdy kiełbasa lekko się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz dodajemy posiekaną drobno cebulę, oprószamy niewielką ilością soli i podsmażamy /w razie potrzeby możemy dodać trochę masła/. Gdy cebula stanie się szklista wlewamy bulion grzybowy wymieszany z suszem/proszkiem grzybowym. Doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy aż straci smak surowizny. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu z patelni, mieszamy i dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z kaszą gryczaną. Możemy dodatkowo podać surówkę. * Susz/proszek grzybowy to u mnie drobno zmielone suszone grzyby /najczęściej nóżki grzybowe ale również i kapelusze/. Ilość dodania zależy od intensywności ich smaku i aromatu.