Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, aromatyczna i domowo wykonana kiełbasa wiejska.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1240144
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2316
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 371
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1240144
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2316
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 371
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Składniki
Pierwsze 24 godz. peklujemy mięso tylko w soli i z rozdrobnionym czosnkiem z połową ilości wody, dobrze wymieszane. Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na następne 24 godz. do lodówki. Po 48 godz. mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy przy tym resztę wodę. Nabijamy w jelita wieprzowe o średnicy 28-30 mm. Osadzanie: Nabite jelita farszem osadzamy w okresie 2-4 godz. Osuszanie przeprowadzamy w wędzarni ok. 1 godz., a następnie wędzimy do koloru jak kto lubi w temp. 45-60 °C.
Parzenie: Kiełbasę parzymy w temp. 68-75°C do uzyskania w środku 68-72°C. Następnie wystudzamy wieszając na kijach. Uwagi: Jałowiec i gorczyca miażdżona w moździerzu.