Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic dodać nic ująć. Naturalna be konserwantów. Na naturalnych przyprawach.
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 285
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 141
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 959
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 285
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 141
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 959
Składniki
Mięso mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Wkładamy wszystko do czystej miednicy i dodajemy wszystkie przyprawy ( czosnek przeciskamy przez praskę). Następnie wyrabiamy mięso ręcznie do czasu aż ładnie zacznie odchodzić od palców. Tak wymieszaną masę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Następnie przygotowujemy nadziewarkę lub maszynkę wyposażoną w końcówkę masarską. Płuczemy jelita i naciągamy na końcówkę masarską (jak największą ilość ) i zawiązujemy koniec.
Przygotowane wcześniej mięso za pomocą nadziewarki lub maszynki nabijamy w jelita. Gotowe kiełbasy wieszamy na kije wędzarnicze i wędzimy razem ok. 4 – 4,5 godziny dymem dębowym lub czereśniowym ( ok. 20 min w temp. 40 stopni osuszamy, 2 godz. temp. 70-80 stopni i ostatnie 2 godziny dymienie gorącym dymem a na ok. 1,5 godz. przed końcem dokładamy również jałowiec). Jeśli ktoś posiada mięso z dzika można je użyć zamiast wołowiny. Trzeba tylko pamiętać o dodaniu do mięsa podczas wyrabiania tyle samo mielonego jałowca co pieprzu.