Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 30
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2030
Polecam.
Odsłon: 412
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 620
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1971
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 30
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2030
Polecam.
Odsłon: 412
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 620
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1971
Składniki
1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm). 2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego. 3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).
4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki. 5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h). 6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę. 7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać. 8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy. 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C. drewnem liściastym a pod koniec jałowcem.
Parzenie: 1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy. 2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20 min. 3. Przełożyć do miski z zimną wodą aby ostygły. Potem przełożyć na sitko do ocieknięcia.