Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa wieprzowa z dodatkiem pieprzu zielonego, pieczona w piekarniku, podsuszana, idealna do kanapek. Można zrobić także dobrą wędlinkę bez wędzenia.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3627
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3627
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Składniki
Rozdrabnianie: kilogram łopatki wieprzowej rozdrabniamy przez szarpak, a 40 dag przez sitko 3 mm
Wykonanie: Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i zielony pieprz razem z wodą w której się parzył (około 100 ml). Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy końce napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 2 godziny.
Po osuszeniu pieczemy w piekarniku 2 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza, podpiekamy 1 godzinę w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Smacznego!!!