Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa wieprzowa z dodatkiem pieprzu zielonego, pieczona w piekarniku, podsuszana, idealna do kanapek. Można zrobić także dobrą wędlinkę bez wędzenia.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44590
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181911
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 162
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44590
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181911
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 162
Składniki
Rozdrabnianie: kilogram łopatki wieprzowej rozdrabniamy przez szarpak, a 40 dag przez sitko 3 mm
Wykonanie: Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy i zielony pieprz razem z wodą w której się parzył (około 100 ml). Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe. Zawiązujemy końce napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 2 godziny.
Po osuszeniu pieczemy w piekarniku 2 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza, podpiekamy 1 godzinę w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze. Smacznego!!!