Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grubo młotkowane ziarna kolorowego pieprzu doskonale podkreślają smak kiełbasy z dziczyzny. Ostry i pikantny smak czarnego pieprzu, kwiatowy smak i aromat, z nutą pieprzowo – sosnową zielonego oraz delikatne, a jednocześnie orzeźwiające nuty czerwonego i białego pieprzu tworzą harmonijną kompozycję z wyrazistym smakiem dziczyzny. Ta wyborna kiełbasa, to królowa wśród wędlin na świątecznym stole.
Wertując przepisy na nową, obiadową inspirację trafiliśmy na to z pozoru dziw...
Odsłon: 2873
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 27425
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 413
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 101
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 115
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 413
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 101
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 115
Składniki
Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, czosnek oraz młotkowany kolorowy pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso formujemy w kulki, by łatwo je umieszczać w maszynce.
Tak przygotowanym mięsem za pomocą maszynki do mięsa nadziewamy jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać.
Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny. Dla najlepszego smaku kiełbasę najlepiej wędzić w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych. Gorącą uwędzoną kiełbasę pozostawiamy do ostudzenia w otwartej wędzarni. Wystudzoną kiełbasę wyjmujemy z wędzarni, ale pozostawiamy powieszoną na kijach wędzarniczych przez 5-6 godzin. W tym czasie kiełbasa powoli zastyga. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do dalszego przechowywania.
Smacznego.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Kaszanka Grochalla z patelni inaczej z oliwkami.
Wędliny
Domowa wędlina z szynkowaru
Wędliny
Udziec indyka z szynkowara
Wędliny
Mięsna pasta na kanapki
Kaszanka Grochalla z patelni inaczej z oliwkami.
Kaszankę z patelni pamiętam z dzieciństwa – jedno z ulubionych dań mojego Tat...
Odsłon: 146
Domowa wędlina z szynkowaru
Polecam pyszną domową wędlinę z szynkowaru, którą bardzo łatwo przygotować. W...
Odsłon: 1239