Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grubo młotkowane ziarna kolorowego pieprzu doskonale podkreślają smak kiełbasy z dziczyzny. Ostry i pikantny smak czarnego pieprzu, kwiatowy smak i aromat, z nutą pieprzowo – sosnową zielonego oraz delikatne, a jednocześnie orzeźwiające nuty czerwonego i białego pieprzu tworzą harmonijną kompozycję z wyrazistym smakiem dziczyzny. Ta wyborna kiełbasa, to królowa wśród wędlin na świątecznym stole.
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2880
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1148
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13615
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2796
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2880
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1148
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13615
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2796
Składniki
Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, czosnek oraz młotkowany kolorowy pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso formujemy w kulki, by łatwo je umieszczać w maszynce.
Tak przygotowanym mięsem za pomocą maszynki do mięsa nadziewamy jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać.
Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny. Dla najlepszego smaku kiełbasę najlepiej wędzić w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych. Gorącą uwędzoną kiełbasę pozostawiamy do ostudzenia w otwartej wędzarni. Wystudzoną kiełbasę wyjmujemy z wędzarni, ale pozostawiamy powieszoną na kijach wędzarniczych przez 5-6 godzin. W tym czasie kiełbasa powoli zastyga. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do dalszego przechowywania.
Smacznego.