Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grubo młotkowane ziarna kolorowego pieprzu doskonale podkreślają smak kiełbasy z dziczyzny. Ostry i pikantny smak czarnego pieprzu, kwiatowy smak i aromat, z nutą pieprzowo – sosnową zielonego oraz delikatne, a jednocześnie orzeźwiające nuty czerwonego i białego pieprzu tworzą harmonijną kompozycję z wyrazistym smakiem dziczyzny. Ta wyborna kiełbasa, to królowa wśród wędlin na świątecznym stole.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 21
Polecam.
Odsłon: 904
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 213
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 89
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 21
Polecam.
Odsłon: 904
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 213
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 89
Składniki
Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier, czosnek oraz młotkowany kolorowy pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso formujemy w kulki, by łatwo je umieszczać w maszynce.
Tak przygotowanym mięsem za pomocą maszynki do mięsa nadziewamy jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać.
Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny. Dla najlepszego smaku kiełbasę najlepiej wędzić w dymie powstałym z okorowanego drewna. Najlepsze jest drewno olchowe lub z drzew owocowych. Gorącą uwędzoną kiełbasę pozostawiamy do ostudzenia w otwartej wędzarni. Wystudzoną kiełbasę wyjmujemy z wędzarni, ale pozostawiamy powieszoną na kijach wędzarniczych przez 5-6 godzin. W tym czasie kiełbasa powoli zastyga. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do dalszego przechowywania.
Smacznego.