Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Kiełbasa żywiecka według Marioli w trzech wersjach: parzona, wędzona i w słoiczkach.
  • Wędliny
  • Przepis na

Kiełbasa żywiecka według Marioli w trzech wersjach: parzona, wędzona i w słoiczkach.

20.03.2017 Odsłon: 17082
5.0 (28 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kuchmariola63
kuchmariola63

Postanowiłam pokazać wykonanie i przepis kiełbasy żywieckiej w trzech wersjach: parzoną, wędzoną i w słoiczkach. Każda z nich jest bardzo smaczna. Dlaczego w trzech wersjach, a no dlatego,gdyż nie każdy posiada wędzarnię,lub nie przepada za wędzonymi wędlinami. Dlatego wersja kiełbasy żywieckiej, tylko parzonej jest również pyszna nie wspomnę o wersji słoiczkowej, która nie dość że jest pyszna, to nie musimy posiadać szynkowaru, woreczków do niego, termometru, żeby zrobić wędlinę, wystarczą tylko specjalne słoiczki.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 86

do 15 min 15 min
2
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 170

do 15 min 15 min
8
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 759

do 15 min 15 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 449

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 557

do 30 min 30 min
6
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 250

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 86

do 15 min 15 min
2
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 170

do 15 min 15 min
8
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 759

do 15 min 15 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 449

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 557

do 30 min 30 min
6
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa jarzynowa z wątróbką

Zupy Zupa jarzynowa z wątróbką

Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...

  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 250

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Kiełbasa żywiecka według Marioli w trzech wersjach: parzona, wędzona i w słoiczkach.
Autor:
kuchmariola63
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • mięso kl. I łopatka wieprzowa chuda 70 dag
  • mięso kl. II łopatka wieprzowa ścinki 1 kg
  • woda zimna 70 ml
  • peklosól 18 g/kg mięsa
  • pieprz biały 5 g
  • czosnek granulowany 6 g
  • gałka muszkatołowa 3 g
  • osłonka białkowa karmelowa 55 mm śr. 35 cm - 3 kawałki
Sposób przygotowania:
1

Kiełbasa żywiecka, parzona, według Marioli. Kiełbasa jest tylko parzona, nie wędzona. Podany przepis kieruję tym osobom którzy nie posiadają wędzarni a chcą zrobić sobie pyszną kiełbasę na kanapki. Kiełbasa jest pyszna i prosta w wykonaniu. Surowiec: mięso kl. I łopatka wieprzowa chuda 70 dag mięso kl. II łopatka wieprzowa ścinki 1 kg woda zimna 70 ml peklosól 18 g/kg mięsa pieprz biały 5 g czosnek granulowany 6 g gałka muszkatołowa 3 g sita: szarpak 12 mm sito 12 mm sito 8 mm Dodatkowo: osłonka białkowa karmelowa 55 mm śr. 35 cm - 3 kawałki Peklowanie: mięso kl.I - peklosól 13 gram mięso kl.II - peklosól 18 gram mięso KL.I kroimy w kostkę 4/4 cm mięso KL.II pozostawiamy jako kawałki ścinek Każdą klasę mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i wkładamy każdą klasę mięsa do innego pojemnika. Peklujemy 48 godzin, co 12 godzin masujemy, przekładamy mięsa. Rozdrabnianie: Po okresie peklowania rozdrabniamy mięsa. mięso kl. I - pokrojone w kostkę 4/4 cm 35 dag mięso kl. I - przepuszczone przez szarpak 35 dag mięso kl. II - przepuszczone przez sitko 12 mm 50 dag mięso kl. II - przepuszczone przez sitko 8 mm 50 dag Mięsa rozdrobnione wyrabiamy,dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy i wodę. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu przegryzienia się przypraw z mięsem. Nadziewanie: Moczymy w ciepłej wodzie osłonki białkowe, karmelowe 55 mm śr. 35 cm - 3 kawałki. Po 24 godzinach farsz ponownie wyrabiamy kilka minut. Tak wyrobionym farszem napełniamy cylinder nadziewarki i ścisło nabijamy farsz w osłonki. Nabite batony kiełbasy ścisło zawiązujemy i wieszamy na 2 godziny w celu osadzenia. Parzenie: Parzymy 40-60 minut w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia wewnątrz batonu 68-70 stopni Celsjusza. Studzenie: Sparzone batony studzimy powieszone na kiju, ostudzone wkładamy do lodówki.

2

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podsuszana, według Marioli. Wersja wędzonej kiełbasy żywieckiej jest także bardzo smaczna. Polecam :) UWAGA!!! Kiełbasa wędzona w garnku!!! Surowiec: mięso kl. I łopatka wieprzowa chuda 70 dag mięso kl. II łopatka wieprzowa ścinki 1 kg woda zimna 70 ml peklosól 18 g/kg mięsa pieprz biały 5 g czosnek granulowany 6 g gałka muszkatołowa 3 g sita: szarpak 12 mm sito 12 mm sito 8 mm Dodatkowo: osłonka białkowa karmelowa 55 mm śr. 35 cm - 3 kawałki Peklowanie: mięso kl.I - peklosól 13 gram mięso kl.II - peklosól 18 gram mięso KL.I kroimy w kostkę 4/4 cm mięso KL.II pozostawiamy jako kawałki ścinek Każdą klasę mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i wkładamy każdą klasę mięsa do innego pojemnika. Peklujemy 48 godzin, co 12 godzin masujemy, przekładamy mięsa. Rozdrabnianie: Po okresie peklowania rozdrabniamy mięsa. mięso kl. I - pokrojone w kostkę 4/4 cm 35 dag mięso kl. I - przepuszczone przez szarpak 35 dag mięso kl. II - przepuszczone przez sitko 12 mm 50 dag mięso kl. II - przepuszczone przez sitko 8 mm 50 dag Mięsa rozdrobnione wyrabiamy,dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy i wodę. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu przegryzienia się przypraw z mięsem. Nadziewanie: Moczymy w ciepłej wodzie osłonki białkowe, karmelowe 55 mm śr. 35 cm - 3 kawałki. Po 24 godzinach farsz ponownie wyrabiamy kilka minut. Tak wyrobionym farszem napełniamy cylinder nadziewarki i ścisło nabijamy farsz w osłonki. Nabite batony kiełbasy ścisło zawiązujemy i wieszamy na 2 godziny w celu osadzenia. Osadzanie,osuszanie: Nabite batony kiełbasy wieszamy na kiju w temperaturze pokojowej i osuszamy kilka godzin (6-8). Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny + podpiekanie w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza 20 minut. Studzenie: Studzimy w temperaturze pokojowej, ostudzone podsuszamy 2 dni.

3

Kiełbasa żywiecka w słoiczku. Bardzo smaczna konserwa na chleb, można kroić w cienkie plasterki, jest dobrze związana. Polecam :) Surowiec: mięso kl. I łopatka wieprzowa chuda 70 dag mięso kl. II łopatka wieprzowa ścinki 1 kg woda zimna 70 ml peklosól 18 g/kg mięsa pieprz biały 5 g czosnek granulowany 6 g gałka muszkatołowa 3 g sita: szarpak 12 mm sito 12 mm sito 8 mm Peklowanie: mięso kl.I - peklosól 13 gram mięso kl.II - peklosól 18 gram mięso KL.I kroimy w kostkę 4/4 cm mięso KL.II pozostawiamy jako kawałki ścinek Każdą klasę mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i wkładamy każdą klasę mięsa do innego pojemnika. Peklujemy 48 godzin, co 12 godzin masujemy, przekładamy mięsa. Rozdrabnianie: Po okresie peklowania rozdrabniamy mięsa. mięso kl. I - pokrojone w kostkę 4/4 cm 35 dag mięso kl. I - przepuszczone przez szarpak 35 dag mięso kl. II - przepuszczone przez sitko 12 mm 50 dag mięso kl. II - przepuszczone przez sitko 8 mm 50 dag Mięsa rozdrobnione wyrabiamy,dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy i wodę. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu przegryzienia się przypraw z mięsem. Napełnianie słoiczków: Po 24 godzinach jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz i napełniamy wyparzone słoiczki ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5 cm. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżki zimnej wody z rozpuszczoną żelatyną, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki