Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie przebije dobrego przepisu na konserwę w słoiku. Co prawda przygotowanie mięsa w ten sposób wymaga nieco czasu, lecz niesamowity smak wynagrodzi długie godziny pieczenia. Do wykonania konserwy użyj łopatki lub karkówki wieprzowej. Zawartość tłuszczu w mięsie sprawi, że przyprawy będą bardziej aromatyczne, a mięso stanie się bardziej soczyste. Przedstawiony przepis wystarczy na około trzy-cztery 500 ml słoiki.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4182
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4182
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Składniki
W misce wymieszaj sproszkowane papryki, majeranek, po około ½ łyżeczki soli i pieprzu z olejem. Odstaw na bok. Mięso opłucz, osusz i pokrój na 4 duże kawałki, a następnie dokładnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą. Do szybkowaru lub na dno naczynia żaroodpornego wlej bulion z kurczaka (lub wodę) zmieszany z sosem sojowym oraz octem i ułóż mięso na dnie. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę, posiekany czosnek oraz liście laurowe i goździki. Zamknij pokrywę szybkowaru lub naczynia i ustaw na wolnym ogniu lub w piecu nagrzanym do 150°C i gotuj lub piecz przez 6-7 godzin. W połowie pieczenia sprawdź i w razie potrzeby dolej więcej płynu (wody lub bulionu).
Upieczoną wieprzowinę wyjmij z naczynia i za pomocą dwóch widelców rozdzielaj na strzępy (mięso powinno być tak miękkie, że rozdzielanie nie będzie sprawiało problemu). Powstały po upieczeniu płyn przelej przez sitko (pieczoną cebulę możesz dodać do innego dania lub kanapki) i zmieszaj go z musztardą, ketczupem, miodem i alkoholem. Przełóż poszarpaną wieprzowinę do garnka, zalej powstałym sosem (w razie potrzeby dolej jeszcze 100 ml wody lub bulionu) i zagotuj zawartość. Następnie przekładaj mięso do słoików (razem z sosem), wycieraj krawędzie i mocno zakręcaj. Ustawiaj do góry dnem. Słoiki powinny się zassać, a pokrywki wklęsnąć. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej przedłużyć trwałość mięsa, dodatkowo pasteryzuj słoiki przez 15-20 minut.