Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna konserwa wieprzowa w słoiczkach. Słoiczki napełnione farszem z kiełbasy żywieckiej, bardzo smaczna, polecam :)
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 83
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 117
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 83
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 117
Składniki
Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach dodajemy, żelatynę i jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wyparzone słoiczki ścisło. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżeczki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki. Jeżeli ktoś chce szybko skonsumować może tylko raz pasteryzować, każdy sam decyduje o ilości razy pasteryzacji. Czy chce dłużej przechowywać konserwy, czy krótko. Czy w lodówce czy bez lodówki.