Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie, które potrafi rozpieścić zmysły. Duszona wieprzowina, delikatne w smaku grzyby i gęsty, aromatyczny sos.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33566
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 140
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 267
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33566
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 140
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 267
Składniki
Mięso lekko rozbijamy (ale nie aż tak jak na kotlety) nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 30 min do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron - na złoto.
Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wrzucamy kostkę pieczeniową i doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu wrzucamy podsmażone kotlety.
Cebulkę kroimy w piórka i na patelni, na której smażyliśmy kotlety podsmażamy cebulkę na złoto. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy. Całość wrzucamy do garnka i dusimy ok. 30 min.
Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, również podsmażamy na patelni - tym razem na masełku - i dodajemy do naszego wywaru. Całość dusimy jeszcze ok 30 min.
Gdy mięso będzie wystarczająco miękkie wyjmujemy je z garnka i przekładamy na talerz. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki sosu. Dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do garnka. Dorzucamy mięso i jeszcze na moment kładziemy na ogniu - powinno się zagotować.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!