Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki peklowanej łopatki wieprzowej, przyprawione pieprzem, majerankiem i czosnkiem, marynowane w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.
słoiczki, miska, termometr, garnek
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4483
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12160
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6900
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5647
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4483
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12160
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6900
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5647
Składniki
Wymyte, osuszone mięso z łopatki kroimy w kostkę 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól peklową, dobrze mieszamy żeby sól wchłonęła się w mięso i peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Po procesie peklowania dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wodą i dokładnie wyrabiamy do momentu wchłonięcia przypraw z wodą przez mięso.
W miseczce rozpuszczamy w 125 ml (pół szklanki) wrzącej wodzie żelatynę, studzimy. Gotowym mięsem napełniamy słoiczki i wlewamy na wierzch rozpuszczoną żelatynę.
Słoiczki zamykamy dekielkami i pasteryzujemy. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.
Pasteryzacja: Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 60 minut. Po 24 godzinach 25 minut.
Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!