Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to najważniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej. O ich niezwykłości w dużej mierze decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania.Tradycyjnie na stołach pojawią się baby, mazurki, jajka na wiele sposobów, pasztety, mięsa pieczone, szynki i kiełbasy na wiele sposobów. Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini kiełbaski wędzone do żurku wielkanocnego. Mini kiełbaski smakują obłędnie wyglądają pięknie. Możemy je wykorzystać do barszczu, żurku wielkanocnego, jako jeden ze składników sałatki lub jako przekąska. Jedynie co nas ogranicza to nasza wyobraźnia do tworzenia nowych smaków, komponowania wyśmienitych przepisów.
Składniki
Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki wymieszać z 22g mieszanki przypraw Podgardle pokroić na podobne kawałki, wymieszać z pozostała mieszanką przypraw. Mięso wstawić do lodówki na dobę. Mięso z łopatki mielimy na sitku nr 8mm, podgardle na 4mm, Do miski wkładamy zapeklowane mięso wyrabiamy aż masa będzie kleista. W dłoń bierzemy niewielką kuleczkę mięsa robimy mini kiełbaski.
Wędzenie: Kiełbaski układamy na kratce w wędzarni, ustawiamy temperaturę na 55 stopni C wędzimy około 1,5 -2 godziny.
Żurek wielkanocny Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać 1/2 szklanki zimnej wody pozostawić na kilka godzin. Odcedzić zostawiając wodę. Do garnka wlewamy wywar z włoszczyzny, dodajemy mini kiełbaski wędzone, czosnek, zagotować. Dodać wodę z grzybów i zakwas. Doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać, pokroić w pióra zrumienić na rozgrzanym oleju dodać do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Chipsy: Na kratce od piekarnika układamy plastry boczku, ustawiamy temperaturę na 190 stopni pieczemy do zarumienia.
Serwis na talerzu: Na talerzu układamy mini kiełbaski, połówki jajka, chips z boczku, wlewamy żurek.