Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Promienie słońca wpadają przez okno ogrzewając domowe pielesze. Kościelne dzwony bija zwiastując nadchodzące nabożeństwo. Gospodyni od samego rana krząta się po kuchni – nastawia rosół. Niedzielny obiad – przygotowywany z zegarmistrzowską precyzją, jak zawsze ma za zadanie zadowolić kubki smakowe domowników zbierających się przy jednym stole. Zatrzymamy na chwile czas – niedzielny obiad – w Polskich domach królował rosół a dopełnieniem obiadu był schabowy ziemniaki i kapusta. Można było pokusić się o stwierdzenie: wiem „co sąsiad ma na obiad w niedziele”. Obecnie zmieniły się kanony kulinarne co spowodowało lekki przewrót niedzielnego obiadu. Nie ma reguły. Pierogi.. sznycel.. musaka…. na niedzielnym stole ląduje dosłownie wszystko ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Wspomniana wcześniej gospodyni nie zapomniała jednak „tradycji” rosół już lekko buzował na gazie a kotlety wieprzowe natarte czosnkiem, obtoczone w bułce tartej czekały aby zapoznać się z rozgrzanym tłuszczem. Dodatkiem do obiadu miałby być ziemniaki ale ich przygotowanie odbiegało od przyjętych zasad z lat 80. Wycieczka do Londynu, gdzie nasza gospodyni miała przyjemność nocować i stołować się u Hinduskiego małżeństwa otworzyła ją na eksperymentowanie w kuchni, szczególnie zasmakowała Sunday Roast w ich wydaniu
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Wspomniana wcześniej gospodyni nie zapomniała jednak „tradycji” rosół już lekko buzował na gazie a kotlety wieprzowe natarte czosnkiem, obtoczone w bułce tartej czekały aby zapoznać się z rozgrzanym tłuszczem. Dodatkiem do obiadu miałby być ziemniaki ale ich przygotowanie odbiegało od przyjętych zasad z lat 80. Wycieczka do Londynu, gdzie nasza gospodyni miała przyjemność nocować i stołować się u Hinduskiego małżeństwa otworzyła ją na eksperymentowanie w kuchni, szczególnie zasmakowała Sunday Roast w ich wydaniu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek kurkumy. Mieszała delikatnie dodając cebulę pokrojoną w kostkę, musztardę pieprz i curry Przygotowaną mieszaninę skropiła oliwa i umieściła w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni na około 40min. Kotlety dotknęły rozgrzanej patelni na 10 min przed końcem pieczenia kartofli. Skwierczenie smażonego mięsa było sygnałem Rodzina zaczynała się zbierać przy nakrytym stole, rosół został zjedzony w tempie, którego nie powstydziłby się Usan Bolt. Wszyscy czekali na nowe rozdanie niedzielnego obiadu. Kotlet wylądował na talerzu, każdy nabrał sobie opiekane ziemniaki zapach curry unosił się w całym domu. Kapusta kiszona z marchewka jak za dawnych dobrych lat wypełniła wolne brzegi talerza. Znikające szybko składowe obiadu i pochlebne komentarze utwierdziły tylko gospodynie w przekonaniu, że warto eksperymentować z zatwardziałym niedzielnym obiadem