Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
garnek, keksówka, maszynka do mielenia mięsa
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4384
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11916
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4384
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11916
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Składniki
Zaczynamy od wymoczenia mięsa. Następnie przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i kładziemy garnek na palniku. Po zagotowaniu zbieramy szumowinę i dodajemy do garnka: marchewkę, pietruszkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek, majeranek i wegetę. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 80 - 95 min. (mięso musi być miękkie) pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy wszystko z garnka, czekamy aż nam się przestudzi i mielimy (nie tylko mięso, ale również marchewkę, pietruszkę, cebulę) w maszynce do mielenia mięsa. Mielimy na sitku o drobnych oczkach. Przygotowujemy także kajzerkę namaczając ją w wodzie i trzeba ją odcisnąć (kajzerkę również mielimy), Mięso przekładamy do większej miski, zaczynamy to wszystko mieszać i dodajemy pieprz, gałkę, jaja, pół łyżeczki soli i około 6 chochelek wywaru (Po wymieszaniu sprawdzamy smak, Może się jeszcze okazać, że trzeba dodać np. szczyptę gałki lub pieprzu). Nacieramy keksówkę smalcem a potem przekładamy naszą wymieszaną masę do niej. Po włożeniu i wyrównaniu posypujemy całość bułką tartą. Teraz wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 60 - 80 min. Jak pasztet odchodzi delikatnie od ścianek i nabrał brązowego koloru to można wyłączyć. Można zostawić go w piekarniku do ostygnięcia a potem przełożyć do lodówki. Można go kroić w keksówce, ale jak chcemy go wyciągnąć to po ściankach obkrójcie go nożem. Link z przygotowań poniżej!!! Życząc smacznego pozdrawiam serdecznie!!!!!