Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy z mieszanego mięsa to znakomita alternatywa dla sklepowych wyrobów garmażeryjnych.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 86
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 738
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 86
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 738
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Składniki
Opłucz mięso (cielęcinę, boczek) i oczyść z błonek, ścięgien itp. Pokrój na mniejsze kawałki. Umyj i obierz warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, selera). Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Umieść mięso i warzywa w garnku. Zalej niewielką ilością wody (parę centymetrów powyżej zawartości garnka). Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i pieprz ziarnisty. Zagotuj wodę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godzinny (aż mięso zmięknie). Na pół godziny przed końcem gotowania osól wodę. Odcedź mięso i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Oczyść wątrobę, pokrój w plastry i zalej około 125 ml wrzącego wywaru. Duś przez 5 minut. Namocz w reszcie wywaru bułkę.
Mięso, wątróbkę i bułkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatni raz – przez sitko o małych oczkach). Do uzyskanej masy dodaj żółtka jaj, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i połącz z mięsną masą.
Wysmaruj smalcem keksówkę o długości około 30 cm. Wyłóż pokrojoną w cienkie plastry słoniną. Wypełnij formę masą mięsną. Oprósz ją z wierzchu bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.