Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2884
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9333
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2884
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9333
Składniki
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. W garnuszku zagotowujemy wodę lekko posoloną i wrzucamy do niej wątróbkę. Gotujemy ją 15 minut. Kajzerkę zamaczamy w zimnej wodzie, aby całkowicie rozmiękła. Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, cebulę) i rozmoczoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy żółtka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i łączymy z pasztetem. Przekładamy gotową masę do foremki. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia. Pasztet drobiowy z warzywami gotowy!
Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-rosol-z-lanymi-kluskami,1984968,walek.html Do pasztetu zużyłyśmy połowę ugotowanego kurczaka, pozostałe mięso wykorzystałyśmy do farszu na pierogi z mięsem.