Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na święta i na co dzień! Pasztet ma bardzo fajną konsystencję – dość miękką i smarowną, a przy tym ukrojony plaster bez trudu trzyma kształt i nie kruszy się. Smak jest bardzo „pasztetowy”, nawet odrobinę podobny do niektórych wypieków mięsnych. Porcja na keksówkę 23x13x7 cm.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5382
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11821
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1345
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5382
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11821
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1345
Składniki
Soczewicę przepłukać i zalać wrzącą wodą w ilości około 2 części wody na 1 część soczewicy (czasem używam nieco więcej wody, trzeba kontrolować podczas gotowania) i gotować do miękkości, 20-30 minut.
W oddzielnym garnku ugotować kaszę jaglaną, również zalewając ją podwójną (lub nieco więcej) ilością wrzącej wody. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę, ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do miękkości, aż cebula się zeszkli. Przyprawy wyjąć i wyrzucić.
Uduszoną cebulę, odcedzoną ugotowaną soczewicę i kaszę, 100 ml oleju oraz wszystkie pozostałe przyprawy i zioła zmiksować ręcznym lub stacjonarnym blenderem na gładką masę, doprawić ewentualnie solą, jeśli uznamy, że masa jest za mało słona. Dodać żurawiny i wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Pozostawić w foremce aż do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Wyjąć pasztet z formy, kroić i zajadać ze smakiem oraz częstować gości