Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na święta i na co dzień! Pasztet ma bardzo fajną konsystencję – dość miękką i smarowną, a przy tym ukrojony plaster bez trudu trzyma kształt i nie kruszy się. Smak jest bardzo „pasztetowy”, nawet odrobinę podobny do niektórych wypieków mięsnych. Porcja na keksówkę 23x13x7 cm.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Soczewicę przepłukać i zalać wrzącą wodą w ilości około 2 części wody na 1 część soczewicy (czasem używam nieco więcej wody, trzeba kontrolować podczas gotowania) i gotować do miękkości, 20-30 minut.
W oddzielnym garnku ugotować kaszę jaglaną, również zalewając ją podwójną (lub nieco więcej) ilością wrzącej wody. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę, ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do miękkości, aż cebula się zeszkli. Przyprawy wyjąć i wyrzucić.
Uduszoną cebulę, odcedzoną ugotowaną soczewicę i kaszę, 100 ml oleju oraz wszystkie pozostałe przyprawy i zioła zmiksować ręcznym lub stacjonarnym blenderem na gładką masę, doprawić ewentualnie solą, jeśli uznamy, że masa jest za mało słona. Dodać żurawiny i wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Pozostawić w foremce aż do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Wyjąć pasztet z formy, kroić i zajadać ze smakiem oraz częstować gości