Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
fajna i smaczna alternatywa mięsa dla wegetarian i nie tylko
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 28
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 487
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1017
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 241
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 28
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 487
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1017
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 241
Składniki
Soję wypłukać, zalać sporą ilością wody, zostawić na noc - ugotować do miękkości ok 2 godzin w zależności od soi - wodę w której gotuje się soja trzeba dolewać no i od czasu do czasu trzeba podmieszać
Jak soja jest już prawie miękka dodać obraną marchew i gotować do miękkości
Zostawić wszystko do ostygnięcia
jeżeli używamy maszynki do mielenia to przekręcić soję 3-4 razy przez małe sitko, ja używam malaksera dlatego miksuje wszystko razem
do soji dodać jajka, czosnek (jak nie miksujecie to czosnek przecisnąć przez praskę) i pozostałe składniki. Jeżeli masa jest za sztywna dolać troszkę wody z gotowania soji - dosmaczyć
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową ale tak żeby troszkę ta folia wystawała, nałożyć przygotowaną soję - dobrze podociskać - ja na masie dodatkowo kładę 2-3 cienkie plasterki masła, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko przykryć "pokrywką" z folii alumiowej
Piec 180 stopniach C. Po 45 minutach zdjąc tą pokrywkę z folii i piec jeszcze 15 min. Wyjąć gotowy pasztet z piekarnika i odstawić aż wystygnie, po czym wyjąć z formy
Ja robię go do kanapek - a na święta fajnie smakuje z sosem tatarskim własnej roboty
Czas przygotowania nie uwzględnia moczenia i gotowania soji