Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki pasztet z kaczki to doskonała przekąska na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i jako element zimnej płyty na przyjęciach i prywatkach. Przekonajcie się, że jego zrobienie wcale nie jest trudne.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1176
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1176
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Składniki
Kaczkę umyj, osusz i podziel na mniejsze części. Umieść w dużym garnku, a następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj w taki sposób przez około 20 minut.
Marchewki i pietruszkę obierz, podziel na mniejsze części, a następnie dodaj do gotującej się kaczki. Dołóż boczek wędzony pokrojony na mniejsze części. Dopraw także wywar zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gotuj aż warzywa i mięso będą miękkie, czyli następne 40 minut.
W tym czasie obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Oczyść wątróbkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę wraz z mięsem. Najlepiej przykryj naczynie, aby tłuszcz nie pryskał. Odstaw do wystygnięcia.
Kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je i wystudź. Usuń kości i zostaw samo mięso. Następnie mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, cebulę, marchewki i pietruszkę dokładnie zmiel z pomocą maszynki. Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Jeśli masa będzie sucha, dodaj pół szklanki powstałego wywaru. Dopraw masę solą, pieprzem, majerankiem. Dodaj łyżkę musztardy. Wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną masę wraz z solą. Do masy dodaj żółtka i wymieszaj. Wyrabiaj pasztet tak jak ciasto, długo i cierpliwie. Na koniec dodaj ubite białka i wmieszaj je delikatnie w masę. Wyłóż zmielone mięso wraz z warzywami do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj delikatnie tłuszczem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Jak będzie się przypiekać z góry, przykryj folią aluminiową. Przed podaniem, pasztet z kaczki możesz udekorować karmelizowaną cebulą.