Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki pasztet z kaczki to doskonała przekąska na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i jako element zimnej płyty na przyjęciach i prywatkach. Przekonajcie się, że jego zrobienie wcale nie jest trudne.
Lekka i nie tucząca sałatka z ryżem i gotowaną piersią kurczaka. Sos na bazie...
Odsłon: 3492
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1040
Przepis dnia
Pyszne roladki z karkówki będą idealnym dodatkiem do kluseczek i kapusty
Odsłon: 6007
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 191
Lekka i nie tucząca sałatka z ryżem i gotowaną piersią kurczaka. Sos na bazie...
Odsłon: 3492
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1040
Przepis dnia
Pyszne roladki z karkówki będą idealnym dodatkiem do kluseczek i kapusty
Odsłon: 6007
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 191
Składniki
Kaczkę umyj, osusz i podziel na mniejsze części. Umieść w dużym garnku, a następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj w taki sposób przez około 20 minut.
Marchewki i pietruszkę obierz, podziel na mniejsze części, a następnie dodaj do gotującej się kaczki. Dołóż boczek wędzony pokrojony na mniejsze części. Dopraw także wywar zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gotuj aż warzywa i mięso będą miękkie, czyli następne 40 minut.
W tym czasie obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Oczyść wątróbkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę wraz z mięsem. Najlepiej przykryj naczynie, aby tłuszcz nie pryskał. Odstaw do wystygnięcia.
Kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je i wystudź. Usuń kości i zostaw samo mięso. Następnie mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, cebulę, marchewki i pietruszkę dokładnie zmiel z pomocą maszynki. Najlepiej zrobić to dwukrotnie. Jeśli masa będzie sucha, dodaj pół szklanki powstałego wywaru. Dopraw masę solą, pieprzem, majerankiem. Dodaj łyżkę musztardy. Wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną masę wraz z solą. Do masy dodaj żółtka i wymieszaj. Wyrabiaj pasztet tak jak ciasto, długo i cierpliwie. Na koniec dodaj ubite białka i wmieszaj je delikatnie w masę. Wyłóż zmielone mięso wraz z warzywami do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj delikatnie tłuszczem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Jak będzie się przypiekać z góry, przykryj folią aluminiową. Przed podaniem, pasztet z kaczki możesz udekorować karmelizowaną cebulą.