Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wielkanoc obowiązkowo pasztet musi być. A najlepszy domowy.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2268
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 64
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 143
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2268
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 64
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 143
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
Wątróbkę oczyszczoną, umytą ugotować bez soli. Odlać wodę i wystudzić. W dużym garnku umieścić umyte mięso z królika, umyty boczek i uda z kurczaka. Zalać wodą. Mięso musi luźno pływać i być przykryte wodą. Zacząć gotować. Usunąć szumowiny. Włożyć obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszkę, selera oraz opalone cebule, obrany czosnek. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz. Wystudzić. Przecedzić wywar. Usunąć mięso i warzywa, a to co zostało na sicie przetrzeć. Wywar wzbogaci się o cebulę i czosnek. W małej miseczce w małej ilości wywaru namoczyć bułki kajzerki. Wyjęte mięso obrać dokładnie z kości. Przepuścić przez maszynkę wraz z wątróbką, wyjętymi warzywami i namoczonymi bułkami. Taką masę przepuścić przez maszynkę jeszcze dwa razy, żeby pasztet był gładki. Do masy mięsnej dodać pieprz młotkowany z kolendrą, gałkę muszkatołową, pieprz drobno mielony ostry i sól do smaku. Dodać rozbełtane jajka. Masę wyrabiać ręcznie. Dodać przecedzonego wywaru. Masa powinna być dość luźna. Mięso przełożyć do formy 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie wyrównać. Można użyć keksówek lub okrągłej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca pasztet wystudzić. Wyjąć z formy przykładając deskę kuchenną i obracając formę do góry denkim. Usunąć papier. Gotowe, można zajadać. Smacznego.