Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wielkanoc obowiązkowo pasztet musi być. A najlepszy domowy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 610
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1267
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457935
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1518
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2304
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 610
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1267
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457935
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1518
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2304
Składniki
Wątróbkę oczyszczoną, umytą ugotować bez soli. Odlać wodę i wystudzić. W dużym garnku umieścić umyte mięso z królika, umyty boczek i uda z kurczaka. Zalać wodą. Mięso musi luźno pływać i być przykryte wodą. Zacząć gotować. Usunąć szumowiny. Włożyć obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszkę, selera oraz opalone cebule, obrany czosnek. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godz. Wystudzić. Przecedzić wywar. Usunąć mięso i warzywa, a to co zostało na sicie przetrzeć. Wywar wzbogaci się o cebulę i czosnek. W małej miseczce w małej ilości wywaru namoczyć bułki kajzerki. Wyjęte mięso obrać dokładnie z kości. Przepuścić przez maszynkę wraz z wątróbką, wyjętymi warzywami i namoczonymi bułkami. Taką masę przepuścić przez maszynkę jeszcze dwa razy, żeby pasztet był gładki. Do masy mięsnej dodać pieprz młotkowany z kolendrą, gałkę muszkatołową, pieprz drobno mielony ostry i sól do smaku. Dodać rozbełtane jajka. Masę wyrabiać ręcznie. Dodać przecedzonego wywaru. Masa powinna być dość luźna. Mięso przełożyć do formy 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie wyrównać. Można użyć keksówek lub okrągłej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca pasztet wystudzić. Wyjąć z formy przykładając deskę kuchenną i obracając formę do góry denkim. Usunąć papier. Gotowe, można zajadać. Smacznego.