Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet z łososiem i rukolą"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 426
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 426
Składniki
Rukolę starannie umyj pod bieżącą wodą a następnie osusz lub odwiruj w wirówce do sałaty. Drobno posiekaj. Łososia umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę.
Do miski włóż 15 dag łososia. Rozdrobnij blenderem stopniowo dodając posiekaną rukolę. Następnie dodaj jajko i połowę śmietanki kremówki i kwa śnej śmietany, wymieszaj.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do drugiej miski włóż pozostałego łososia, rozdrobnij blenderem. Dodaj pozostałe jajko, śmietankę i śmietanę, sok z cytryny, gałkę oraz koncentrat, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej zieloną masę a na nią masę łososiową, wierzch wyrównaj łyżką. Foremkę przykryj folią aluminiową.
Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie