Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 1 keksówkę o długości ok. 20 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11483
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4986
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1218
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10070
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1486
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11483
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4986
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1218
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10070
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1486
Składniki
Kaszę gotujemy. Osobno gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone śliwki kroimy w kawałeczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z marchewką i przyprawami, oprócz pieprzu, do momentu, aż marchew zmięknie. Następnie wyjmujemy i wyrzucamy ziarna jałowca. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy soczewicę i zawartość patelni, dolewamy pozostały olej. Blendujemy na masę. Dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy według uznania pieprzem.
Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i dociskamy. Na wierzch możemy również posypać bułką tartą. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st C. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polecam ten bezmięsny pasztet.