Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 1 keksówkę o długości ok. 20 cm
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1858
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5660
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5635
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1858
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5660
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5635
Składniki
Kaszę gotujemy. Osobno gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone śliwki kroimy w kawałeczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z marchewką i przyprawami, oprócz pieprzu, do momentu, aż marchew zmięknie. Następnie wyjmujemy i wyrzucamy ziarna jałowca. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy soczewicę i zawartość patelni, dolewamy pozostały olej. Blendujemy na masę. Dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy według uznania pieprzem.
Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i dociskamy. Na wierzch możemy również posypać bułką tartą. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st C. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polecam ten bezmięsny pasztet.