Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na 1 keksówkę o długości ok. 20 cm
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1519
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1806
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9110
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1519
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1806
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9110
Składniki
Kaszę gotujemy. Osobno gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone śliwki kroimy w kawałeczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z marchewką i przyprawami, oprócz pieprzu, do momentu, aż marchew zmięknie. Następnie wyjmujemy i wyrzucamy ziarna jałowca. Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy soczewicę i zawartość patelni, dolewamy pozostały olej. Blendujemy na masę. Dodajemy pokrojone śliwki i przyprawiamy według uznania pieprzem.
Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i dociskamy. Na wierzch możemy również posypać bułką tartą. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st C. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polecam ten bezmięsny pasztet.