Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pieczeń rzymska jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale pasuje jako danie główne, przystawka na różnego rodzaju okazje, imprezy a także na święta. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam wypróbować :)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1014
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 863
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1014
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 863
Składniki
4 jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i odstawiamy. Następnie do mięsa mielonego wbijamy jedno całe surowe jajko, doprawiamy pieprzem, solą i wegetą do smaku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane listki bazylii lub suszoną bazylię. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Foremkę "keksówkę" wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy połowę masy mięsnej i układamy wzdłuż ugotowane jajka, następnie przykrywamy je drugą połową mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i wstawiamy pieczeń na ok. 45 min. W zależności od piekarnika trzymamy do zarumienienia wierzchu pieczeni. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)