Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z szynki wieprzowej to danie o wielu zastosowaniach. Może być głównym elementem obiadu, ale także świetnie sprawdzi się na kanapkach. Całość jest dość pikantna, z wyraźnym posmakiem mocnego rumu. Z kolei wewnątrz wyczuwalna jest słodycz pomarańczy. Dzięki temu ta szynka jest tak wyjątkowa.
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 738
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 294
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 48
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 738
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 294
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 48
Składniki
Do dużego garnka, który może pomieścić szynkę wlej wodę do połowy jego wysokości. Dodaj melasę i dobrze wymieszaj. Mięso włóż do siateczki przeznaczonej do formowania szynek. Wstaw szynkę do garnka i dolej wody, by płyn w całości ją przykrywał. Dodaj wszystkie przyprawy i połowę pomarańczy. Całość gotuj przez 2,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Następnie zdejmij szynkę z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć. Wyjmij ją z wody i osusz. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na glazurę. Natrzyj masą całą powierzchnię mięsa połową masy. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pieczeń z szynki wieprzowej piecz przez 15-20 minut. Następnie wyjmij ją i rozsmaruj pędzlem drugą połowę glazury. Wstaw jeszcze na 5 minut. Wyjmij szynkę i odstaw ją na minimum 30 minut przed krojeniem.