Pieczeń z szynki wieprzowej to danie o wielu zastosowaniach. Może być głównym elementem obiadu, ale także świetnie sprawdzi się na kanapkach. Całość jest dość pikantna, z wyraźnym posmakiem mocnego rumu. Z kolei wewnątrz wyczuwalna jest słodycz pomarańczy. Dzięki temu ta szynka jest tak wyjątkowa.
Pieczeń z szynki wieprzowej
Składniki
- 4 kg szynki wieprzowej w kawałku
- 450 g melasy
- 2 liście laurowe
- połowa pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 goździków
Glazura:
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 50 ml rumu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 szczypta chili
Składniki
- 4 kg szynki wieprzowej w kawałku
- 450 g melasy
- 2 liście laurowe
- połowa pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 goździków
Glazura:
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 50 ml rumu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 szczypta chili

Etapy przygotowania
Do dużego garnka, który może pomieścić szynkę wlej wodę do połowy jego wysokości. Dodaj melasę i dobrze wymieszaj. Mięso włóż do siateczki przeznaczonej do formowania szynek. Wstaw szynkę do garnka i dolej wody, by płyn w całości ją przykrywał. Dodaj wszystkie przyprawy i połowę pomarańczy. Całość gotuj przez 2,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Następnie zdejmij szynkę z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć. Wyjmij ją z wody i osusz. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na glazurę. Natrzyj masą całą powierzchnię mięsa połową masy. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pieczeń z szynki wieprzowej piecz przez 15-20 minut. Następnie wyjmij ją i rozsmaruj pędzlem drugą połowę glazury. Wstaw jeszcze na 5 minut. Wyjmij szynkę i odstaw ją na minimum 30 minut przed krojeniem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15440
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15440



Składniki
- 4 kg szynki wieprzowej w kawałku
- 450 g melasy
- 2 liście laurowe
- połowa pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 goździków
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 50 ml rumu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 szczypta chili
Do dużego garnka, który może pomieścić szynkę wlej wodę do połowy jego wysokości. Dodaj melasę i dobrze wymieszaj. Mięso włóż do siateczki przeznaczonej do formowania szynek. Wstaw szynkę do garnka i dolej wody, by płyn w całości ją przykrywał. Dodaj wszystkie przyprawy i połowę pomarańczy. Całość gotuj przez 2,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Następnie zdejmij szynkę z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć. Wyjmij ją z wody i osusz. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na glazurę. Natrzyj masą całą powierzchnię mięsa połową masy. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pieczeń z szynki wieprzowej piecz przez 15-20 minut. Następnie wyjmij ją i rozsmaruj pędzlem drugą połowę glazury. Wstaw jeszcze na 5 minut. Wyjmij szynkę i odstaw ją na minimum 30 minut przed krojeniem.