Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta pieczeń z szynki wieprzowej to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów, a także na wyjątkowe okazje. To świetny przepis na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy też uroczystości organizowane w domu. Duży, solidny kawałek szynki wieprzowej, wolno gotuje się w aromatycznej zalewie. Następnie jest zapieczony z błyszczącą i pachnącą glazurą. Kiedy soczysta szynka wieprzowa jest w trakcie pieczenia, w całym domu unosi się jej piękny zapach. Wypróbuj, a nie pożałujesz!
Ten przepis na pieczoną szynkę łączy w sobie głębię smaków – słodycz melasy, cytrusową świeżość pomarańczy i korzenny aromat przypraw. Wśród nich są cynamon, goździki i anyż. Dzięki długiemu gotowaniu, mięso staje się niezwykle miękkie. Soczysta szynka nie wymaga jednak marynowania i wcześniejszego chłodzenia w lodówce, co znacznie ułatwia jej przygotowywanie. Gotowanie w garnku, a następnie krótkie gotowanie wystarczy, aby miała dobrą konsystencję, a do tego piękną karmelową skórkę.
Upieczona szynka wieprzowa świetnie smakuje od razu podana na ciepło. Pamiętaj, aby odczekać kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika, zanim zaczniesz ją kroić. Podawaj ją z ziemniakami, gotowanymi warzywami czy innymi ulubionymi dodatkami. Soczysta pieczeń wieprzowa dobrze sprawdza się również na zimno. Smakuje wspaniale z wiosennym sosem tatarskim, czosnkowym czy też samodzielnie. Możesz ją podać do sałatki albo jako przekąskę.
Gotowanie i pieczenie szynki wieprzowej nie wymaga wielu umiejętności. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobrze dobrane przyprawy w odpowiednich proporcjach. Najważniejsze jest to, aby wybrać dobry jakościowo kawałek mięsa, najlepiej w całości i bez nadmiaru tłuszczu. Mięso warto włożyć do specjalnej siatki do pieczenia szynki. Dzięki temu zachowa swój kształt podczas długiego gotowania i późniejszego pieczenia.
Aby zrobić pieczeń wieprzową, pierwszym etapem jest gotowanie szynki w aromatycznym wywarze z dodatkiem melasy, przypraw i pomarańczy. To właśnie ten krok sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i przechodzi smakiem wszystkich składników. W czasie gotowania należy pilnować poziomu wody, aby cały czas było zanurzone. Zazwyczaj pieczeń wieprzowa potrzebuje około 2,5 godziny – warto w tym czasie kilka razy przemieszać lub obrócić mięso, jeśli nie jest w pełni zanurzone. Dopiero po tym czasie zabierz się za pieczenie szynki wieprzowej.
A jak upiec mięso wieprzowe z tego przepisu? Po ugotowaniu trzeba je lekko przestudzić i dobrze osuszyć. Dzięki temu glazura lepiej się do niego przyczepi i nie spłynie. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami do wieprzowiny, a także mieszanką melasy, musztardy, rumu i oliwy z oliwek. Część marynaty zostaw do drugiego smarowania. Przygotowane mięso włóż do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia mięsa nie powinien być długi. Powinien trwać maksymalnie 20 minut. Pieczone mięso ponownie polej przygotowaną glazurą i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Pieczoną szynkę odstaw po wyciągnięciu z piekarnika. Mięso powinno odpocząć, aby soki równomiernie się rozprowadziły i nie wypłynęły podczas krojenia. Trzymaj je pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie możesz kroić soczyste kawałki mięsa ostrym nożem.
Pieczeń wieprzowa przygotowana? W takim razie trzeba ją odpowiednio podać. Na ciepło, soczysta szynka pieczona sprawdzi się idealnie jako danie główne, serwowane z pieczonymi ziemniakami, puree z masłem i chrzanem, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Do tego warto dodać coś warzywnego – np. buraczki, kapustę zasmażaną albo pieczone marchewki z miodem i tymiankiem. Ciekawym pomysłem jest też sałatka na ciepło. A co z sosem? Wystarczy ten z pieczonej szynki, ewentualnie wzbogacony odrobiną śmietanki czy masła.
Na zimno, pieczeń z szynki świetnie odnajdzie się na desce mięs jako domowa wędlina. Możesz szynkę wieprzową podawać z chrupiącym pieczywem, chrzanem, ćwikłą z buraków, musztardą francuską lub domowymi piklami. Świetnie pasuje też do sałatki jarzynowej albo jako główny składnik kanapek na świąteczne śniadanie.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 148
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31332
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 148
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31332
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Składniki
Do dużego garnka, który może pomieścić szynkę wlej wodę do połowy jego wysokości. Dodaj melasę i dobrze wymieszaj. Mięso włóż do siateczki przeznaczonej do formowania szynek. Wstaw szynkę do garnka i dolej wody, by płyn w całości ją przykrywał. Dodaj wszystkie przyprawy i połowę pomarańczy. Całość gotuj przez 2,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Następnie zdejmij szynkę z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć. Wyjmij ją z wody i osusz. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na glazurę. Natrzyj masą całą powierzchnię mięsa połową masy. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pieczeń z szynki wieprzowej piecz przez 15-20 minut. Następnie wyjmij ją i rozsmaruj pędzlem drugą połowę glazury. Wstaw jeszcze na 5 minut. Wyjmij szynkę i odstaw ją na minimum 30 minut przed krojeniem.