Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Pieczeń z szynki wieprzowej
  • Wędliny
  • Przepis na

Pieczeń z szynki wieprzowej

26.04.2025 Odsłon: 65348
5.0 (168 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Soczysta pieczeń z szynki wieprzowej to prawdziwa klasyka w polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów, a także na wyjątkowe okazje. To świetny przepis na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy też uroczystości organizowane w domu. Duży, solidny kawałek szynki wieprzowej, wolno gotuje się w aromatycznej zalewie. Następnie jest zapieczony z błyszczącą i pachnącą glazurą. Kiedy soczysta szynka wieprzowa jest w trakcie pieczenia, w całym domu unosi się jej piękny zapach. Wypróbuj, a nie pożałujesz! 

Przepis na pieczeń z szynki wieprzowej  

Ten przepis na pieczoną szynkę łączy w sobie głębię smaków – słodycz melasy, cytrusową świeżość pomarańczy i korzenny aromat przypraw. Wśród nich są cynamon, goździki i anyż. Dzięki długiemu gotowaniu, mięso staje się niezwykle miękkie. Soczysta szynka nie wymaga jednak marynowania i wcześniejszego chłodzenia w lodówce, co znacznie ułatwia jej przygotowywanie. Gotowanie w garnku, a następnie krótkie gotowanie wystarczy, aby miała dobrą konsystencję, a do tego piękną karmelową skórkę.  

Upieczona szynka wieprzowa świetnie smakuje od razu podana na ciepło. Pamiętaj, aby odczekać kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika, zanim zaczniesz ją kroić. Podawaj ją z ziemniakami, gotowanymi warzywami czy innymi ulubionymi dodatkami. Soczysta pieczeń wieprzowa dobrze sprawdza się również na zimno. Smakuje wspaniale z wiosennym sosem tatarskim, czosnkowym czy też samodzielnie. Możesz ją podać do sałatki albo jako przekąskę.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić soczystą pieczeń wieprzową z szynki? Zacznij od gotowania 

Gotowanie i pieczenie szynki wieprzowej nie wymaga wielu umiejętności. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobrze dobrane przyprawy w odpowiednich proporcjach. Najważniejsze jest to, aby wybrać dobry jakościowo kawałek mięsa, najlepiej w całości i bez nadmiaru tłuszczu. Mięso warto włożyć do specjalnej siatki do pieczenia szynki. Dzięki temu zachowa swój kształt podczas długiego gotowania i późniejszego pieczenia. 

Aby zrobić pieczeń wieprzową, pierwszym etapem jest gotowanie szynki w aromatycznym wywarze z dodatkiem melasy, przypraw i pomarańczy. To właśnie ten krok sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i przechodzi smakiem wszystkich składników. W czasie gotowania należy pilnować poziomu wody, aby cały czas było zanurzone. Zazwyczaj pieczeń wieprzowa potrzebuje około 2,5 godziny – warto w tym czasie kilka razy przemieszać lub obrócić mięso, jeśli nie jest w pełni zanurzone. Dopiero po tym czasie zabierz się za pieczenie szynki wieprzowej. 

Jak upiec mięso wieprzowe w piekarniku? 

A jak upiec mięso wieprzowe z tego przepisu? Po ugotowaniu trzeba je lekko przestudzić i dobrze osuszyć. Dzięki temu glazura lepiej się do niego przyczepi i nie spłynie. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami do wieprzowiny, a także mieszanką melasy, musztardy, rumu i oliwy z oliwek. Część marynaty zostaw do drugiego smarowania. Przygotowane mięso włóż do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia mięsa nie powinien być długi. Powinien trwać maksymalnie 20 minut. Pieczone mięso ponownie polej przygotowaną glazurą i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. 

Pieczoną szynkę odstaw po wyciągnięciu z piekarnika. Mięso powinno odpocząć, aby soki równomiernie się rozprowadziły i nie wypłynęły podczas krojenia. Trzymaj je pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie możesz kroić soczyste kawałki mięsa ostrym nożem.  

Jak podawać soczystą pieczeń? 

Pieczeń wieprzowa przygotowana? W takim razie trzeba ją odpowiednio podać. Na ciepło, soczysta szynka pieczona sprawdzi się idealnie jako danie główne, serwowane z pieczonymi ziemniakami, puree z masłem i chrzanem, kluskami śląskimi albo kaszą gryczaną. Do tego warto dodać coś warzywnego – np. buraczki, kapustę zasmażaną albo pieczone marchewki z miodem i tymiankiem. Ciekawym pomysłem jest też sałatka na ciepło. A co z sosem? Wystarczy ten z pieczonej szynki, ewentualnie wzbogacony odrobiną śmietanki czy masła. 

Na zimno, pieczeń z szynki świetnie odnajdzie się na desce mięs jako domowa wędlina. Możesz szynkę wieprzową podawać z chrupiącym pieczywem, chrzanem, ćwikłą z buraków, musztardą francuską lub domowymi piklami. Świetnie pasuje też do sałatki jarzynowej albo jako główny składnik kanapek na świąteczne śniadanie. 

 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 2629

do 15 min 15 min
17
MZet
MZet
Ciasta

Ciasteczka z serem

Ciasta Ciasteczka z serem

Smaczna przekąska do chrupania

  • Nabiał
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
1
marianna1289
marianna1289
Śniadania

Apetyczne śniadanie

Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 658

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Dania główne Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.

  • Grill
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kiełbasy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 134

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Ciasta Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Babeczki
  • Serniki

Odsłon: 231

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8255

do 15 min 15 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 2629

do 15 min 15 min
17
MZet
MZet
Ciasta

Ciasteczka z serem

Ciasta Ciasteczka z serem

Smaczna przekąska do chrupania

  • Nabiał
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
1
marianna1289
marianna1289
Śniadania

Apetyczne śniadanie

Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 658

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Dania główne Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.

  • Grill
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kiełbasy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 134

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Ciasta Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Babeczki
  • Serniki

Odsłon: 231

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8255

do 15 min 15 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Pieczeń z szynki wieprzowej
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 4 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • 450 g melasy
  • 2 liście laurowe
  • połowa pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 goździków
Glazura:
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta chili
Sposób przygotowania:
1

Do dużego garnka, który może pomieścić szynkę wlej wodę do połowy jego wysokości. Dodaj melasę i dobrze wymieszaj. Mięso włóż do siateczki przeznaczonej do formowania szynek. Wstaw szynkę do garnka i dolej wody, by płyn w całości ją przykrywał. Dodaj wszystkie przyprawy i połowę pomarańczy. Całość gotuj przez 2,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.

2

Następnie zdejmij szynkę z ognia i pozwól jej nieco ostygnąć. Wyjmij ją z wody i osusz. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na glazurę. Natrzyj masą całą powierzchnię mięsa połową masy. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Pieczeń z szynki wieprzowej piecz przez 15-20 minut. Następnie wyjmij ją i rozsmaruj pędzlem drugą połowę glazury. Wstaw jeszcze na 5 minut. Wyjmij szynkę i odstaw ją na minimum 30 minut przed krojeniem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki