Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pieczona karkówka to prosta i łatwa do przygotowania alternatywa wędlin ze sklepu. Aby stworzyć fantastyczny duet, karkówce na kanapki wystarczy kromka domowego pieczywa. Możesz dorzucić także plasterki świeżego pomidora, kiszonego ogórka lub kleks musztardy. Karkówka na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe. Pamiętaj, aby kroić mięso dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Tylko wtedy zachowa swoją soczystość i bogaty smak.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8689
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1276
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10311
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4677
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8689
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1276
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10311
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4677
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Składniki
Najpierw przygotuj marynatę. W szklance umieść musztardę, olej, sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, igły rozmarynu oraz listki tymianku. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie mocno natrzyj przygotowaną marynatą. Zawiń mięso folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie odwiń folię, włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia i zamknij rękaw lub przykryj pokrywę naczynia (możesz podlać wodą). Piecz karkówkę około 2-2,5 godziny w piecu nagrzanym do 180°C. Po wymaganym czasie wyjmij mięso z piekarnika, jednak nie otwieraj naczynia ani nie rozrywaj rękawa. Pozwól karkówce zupełnie wystygnąć i dopiero wtedy ją pokrój. Mięso przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym, zamkniętym pojemniku.