Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pieczona karkówka to prosta i łatwa do przygotowania alternatywa wędlin ze sklepu. Aby stworzyć fantastyczny duet, karkówce na kanapki wystarczy kromka domowego pieczywa. Możesz dorzucić także plasterki świeżego pomidora, kiszonego ogórka lub kleks musztardy. Karkówka na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe. Pamiętaj, aby kroić mięso dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Tylko wtedy zachowa swoją soczystość i bogaty smak.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 724
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 219
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 724
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Najpierw przygotuj marynatę. W szklance umieść musztardę, olej, sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, igły rozmarynu oraz listki tymianku. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie mocno natrzyj przygotowaną marynatą. Zawiń mięso folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie odwiń folię, włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia i zamknij rękaw lub przykryj pokrywę naczynia (możesz podlać wodą). Piecz karkówkę około 2-2,5 godziny w piecu nagrzanym do 180°C. Po wymaganym czasie wyjmij mięso z piekarnika, jednak nie otwieraj naczynia ani nie rozrywaj rękawa. Pozwól karkówce zupełnie wystygnąć i dopiero wtedy ją pokrój. Mięso przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym, zamkniętym pojemniku.