Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pieczona karkówka to prosta i łatwa do przygotowania alternatywa wędlin ze sklepu. Aby stworzyć fantastyczny duet, karkówce na kanapki wystarczy kromka domowego pieczywa. Możesz dorzucić także plasterki świeżego pomidora, kiszonego ogórka lub kleks musztardy. Karkówka na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe. Pamiętaj, aby kroić mięso dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Tylko wtedy zachowa swoją soczystość i bogaty smak.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2324
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 764
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 426
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 187
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 135
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2324
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 764
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 426
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 187
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 135
Składniki
Najpierw przygotuj marynatę. W szklance umieść musztardę, olej, sypkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, igły rozmarynu oraz listki tymianku. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie mocno natrzyj przygotowaną marynatą. Zawiń mięso folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie odwiń folię, włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia i zamknij rękaw lub przykryj pokrywę naczynia (możesz podlać wodą). Piecz karkówkę około 2-2,5 godziny w piecu nagrzanym do 180°C. Po wymaganym czasie wyjmij mięso z piekarnika, jednak nie otwieraj naczynia ani nie rozrywaj rękawa. Pozwól karkówce zupełnie wystygnąć i dopiero wtedy ją pokrój. Mięso przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym, zamkniętym pojemniku.