Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady mięsne przygotowuje się najczęściej ze schabu. Warto jednak sięgnąć po tłustszy kawałek wieprzowiny, dzięki czemu rolada będzie bardziej soczysta. Pieczona łopatka z morelami – z nutą słodyczy i piernikowym aromatem – stanie się przebojem na Twoim świątecznym stole!
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 45
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 40
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 44
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 70
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19652
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 45
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 40
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 44
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 70
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19652
Składniki
Połącz rum z gorącą wodą. Zalej owoce suszone (nie krój moreli) i pozostaw pod przykryciem na czas przygotowania mięsa i marynaty.
Przyprawy na marynatę (owoce jałowca, pieprz, ziele angielskie) rozetrzyj w moździerzu. Połącz z przyprawą piernikową, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalej oliwą i wymieszaj na jednolitą pastę.
Rozkrój mięso „ślimakowo” (długim, ostrym nożem) – tak, by powstał płaski płat. Oczyść go z tłuszczu i błonek. Ostrożnie ponacinaj ścięgna przerastające mięso (tak, by nie przeciąć płata na wylot) – dzięki temu zachowa kształt po upieczeniu. Lekko rozbij płat łopatki tłuczkiem.
Natrzyj łopatkę połową marynaty, a wzdłuż jednego z długich boków płata ułóż odcedzone owoce i oprósz równomiernie żelatyną. Zwiń roladę dość ciasno i zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Posmaruj mięso z wierzchu resztą marynaty, owiń folią spożywczą i odłóż na dobę do lodówki.
Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Obsmaż na smalcu tak, by zarumieniło się po każdej ze stron. Przełóż (w raz z tłuszczem z patelni) do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Podlej częścią bulionu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Piecz łopatkę pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny. W połowie pieczenia podlej resztą bulionu. Pod koniec zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Sos, który powstał na dnie naczynia żaroodpornego, możesz wykorzystać do podania rolady. Zagęść go odrobiną mąki.