Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pieczona szynka na Wielkanoc to znakomita alternatywa dla wędlin ze sklepu. Jest soczysta, aromatyczna, a przede wszystkim masz pewność, że została przygotowana wyłącznie z wysokiej jakości składników, bez zbędnych, sztucznych dodatków.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Przygotuj garnek o takiej pojemności, by kawałek szynki, którym dysponujesz, niemal całkowicie go wypełnił. Wsyp do niego peklosól (dzięki niej szynka po upieczeniu zachowa różowy kolor) i sól kamienną. Zalej zimną, przefiltrowaną wodą. Wymieszaj – do całkowitego rozpuszczenia soli. Dodaj do wody przyprawy – pieprz, gorczycę, listki laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca. Ząbki czosnku włóż do wody w całości (w łupinach).
Oczyść szynkę z chrząstek i błonek. Włóż do garnka z solanką. Powinna zakryć szynkę całkowicie, ale mięso ma się znajdować tuż pod powierzchnią płynu. Wstaw garnek do lodówki na 3-4 dni. Codziennie odwracaj szynkę.
Przygotuj glazurę, łącząc w miseczce musztardę, miód i sok z cytryny. Zapeklowaną szynkę odcedź z solanki i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz, możesz podzielić ją na dwie mniejsze porcje. Włóż mięso do siatki wędliniarskiej. Posmaruj glazurą (z użyciem silikonowego pędzelka).
Nagrzej piekarnik do 180°C. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego zioła (całe gałązki), a na ziołach – szynkę. Na dno naczynia wlej odrobinę wody. Wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 2,5 godziny. Jeśli szynka została podzielona na dwa mniejsze kawałki, skróć czas pieczenia o połowę. Po upieczeniu pozostaw mięso w naczyniu, w którym się piekło, przykrywając je folią aluminiową na około 15-20 minut. Dzięki temu pozostanie soczyste.