Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony boczek to jedno z tych dań, które zawsze cieszą podniebienie i zadowolą każdego miłośnika mięsa. Pieczenie boczku w piekarniku jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele wysiłku, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Aromatyczne plastry boczku będą idealnie pasować do kanapek na śniadanie lub kolację, świetnie sprawdzą się również na świątecznym stole.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2527
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 516
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 201
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2527
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 516
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 201
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Składniki
Do miski wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, sól, czarny pieprz oraz majeranek wszystkie składniki marynaty dokładnie razem łączymy.
Z umytego i osuszonego boczku zdejmujemy skórę. Boczek układamy na desce mięsną warstwą do góry i nacieramy połową przygotowanej marynaty, następnie boczek zwijamy w ciasną roladę. Roladę ciasno związujemy sznurkiem i nacieramy pozostałą marynatą. Tak przygotowane mięso wkładamy do formy żaroodpornej, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 90 minut w, następnie zmniejszamy temp do 150°C i pieczemy go jeszcze dodatkowe 90 minut. Po upieczeniu boczek studzimy w piekarniku.