Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony boczek to jedno z tych dań, które zawsze cieszą podniebienie i zadowolą każdego miłośnika mięsa. Pieczenie boczku w piekarniku jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele wysiłku, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Aromatyczne plastry boczku będą idealnie pasować do kanapek na śniadanie lub kolację, świetnie sprawdzą się również na świątecznym stole.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1054
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 788
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1054
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 788
Składniki
Do miski wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, sól, czarny pieprz oraz majeranek wszystkie składniki marynaty dokładnie razem łączymy.
Z umytego i osuszonego boczku zdejmujemy skórę. Boczek układamy na desce mięsną warstwą do góry i nacieramy połową przygotowanej marynaty, następnie boczek zwijamy w ciasną roladę. Roladę ciasno związujemy sznurkiem i nacieramy pozostałą marynatą. Tak przygotowane mięso wkładamy do formy żaroodpornej, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie boczek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 90 minut w, następnie zmniejszamy temp do 150°C i pieczemy go jeszcze dodatkowe 90 minut. Po upieczeniu boczek studzimy w piekarniku.