Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych, łatwo się kroi. Posypany kruszonką, pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Jest dość pracochłonny, ale wart każdej minuty pracy.
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 219
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 703
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21292
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 219
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 703
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21292
Składniki
Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki. Skrzydełka i szyję można odłożyć np. na zupę. Nie przydadzą nam się, bo jest na nich mało mięsa. Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy kaczkę i ćwiartki kurczaka. Cebule kroimy na ćwiartki, pietruszkę, marchew, selera korzeniowego i naciowego na kawałki. Dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 80-90 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu wyciągamy liście laurowe, ziele i jałowiec - wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne. Z patelni zdejmujemy kaczkę, kurczaka, wątróbkę, warzywa i kawałki słoniny. Kaczkę i kurczaka obieramy od kości. Obrane mięso (razem ze skórami), wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce, na grubych oczkach dwa razy. Dodajemy wytopiony na patelni tłuszcz, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy. Do masy dodajemy jajka, mieszamy. Odkładamy 4 łyżki masy i dodajemy do niej pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie zagniatamy - to będzie nasza kruszonka. Blachę (u mnie 25x35cm) smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową. Górę posypujemy kruszonką. Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 50 minut. W połowie przykrywamy papierem do pieczenia, aby pasztet nie spiekł się za mocno. Jeśli robicie pasztet na mniejszej blaszce i będzie wyższy, możecie wtedy piec go nawet 60 minut.