Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piersiówka, czyli idealnie krucha kiełbasa z kurczaka. Wykonacie ją z prostych składników. Podstawą do przygotowania piersiówki będzie mięso z fileta i udek kurczaka. Do tego kilka podstawowych przypraw, które cudownie podkręcą jej smak.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 530
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1832
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 380
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 530
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1832
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 380
Składniki
Zacznij od pokrojenia mięsa. Filety z kurczaka i mięso z udek kurczaka pokrój w kostkę i zasyp solą. Mięso przykryj i odstaw na dobę do lodówki.
Na drugi dzień mięso zmiel w maszynce na drobnych oczkach.
Przyprawy przesyp do moździerza i dokładnie je rozdrobnij.
Mięso wymieszaj z przyprawami.
Oczyszczone jelita wieprzowe naciągnij na tutkę. Koniec wiąż. Nadziewaj jelita mięsem nie pozostawiając żadnych pustych przestrzeni (w przypadku powstania pęcherzyków, nakłuj jelito i wypuść powietrze). Co kawałek skręcaj jelito w taki sposób, aby powstawały równiej długości kiełbaski.
Kiełbaski umieść w komorze wędzarniczej, osuszaj w temperaturze 30 stopni przez około 90 minut, następnie podnieś temperaturę do 75 stopni i wędź kiełbasę przez 3-4 godziny. Po tym czasie parz kiełbasę w gorącej wodzie w temperaturze 75 stopni przez około 20 minut.